Pardoseala din Parchet - Ce ti se potriveste?

Cand se gandesc la reamenajare, familiile din ziua de azi cauta modalitati inteligente si mai putin costisitoare prin care sa-si infrumuseteze locuintele. Cand vine vorba de pardoseala, optiunile sunt nelimitate si pot fi una dintre cele mai costisitoare si descurajante decizii ale reamenajarii.

O diversitate de modele de parchet

Desi exista multe optiuni din care puteti alege, cum ar fi: mocheta, gresia, sau chiar betonul decorativ, parchetul este o alta optiune notabila, de foarte multe ori desconsiderata. Este durabil, usor de instalat si poate dura zeci de ani; Aceste particularitati fac parchetul sa fie o imbunatatire rezonabila si frumoasa pentru orice incapere din locuinta, indiferent ca vorbim de bucatarie sau de subsol.


Pardoseala din parchet poate fi instalata pe: beton, peste vechea dusumea existenta, precum si peste aproape orice alt tip de suprafata, aceste lucruri fac ca acesta sa fie un proiect usor de realizat.

Pardoseala din parchet este amintita inca din anul 1684, cand a înlocuit marmura în Palatul Versailles. Pardoseala din marmura folosita înainte de cea din parchet trebuia curatata în mod constant, iar apa utilizata s-ar fi putut infiltra sub podeaua de dedesubt, lucru care ar fi facut-o sa putrezeasca.

Parchetul, remarcabil pentru frumusetea si rezistenta sa, a fost mult mai usor de curatat, astfel încat utilizarea acestuia sa raspandit rapid, iar popularitatea acestuia a inceput sa creasca, la fel de rapid.

Tipuri de Parchet

Parchetul din ziua de azi vine în diferite modele: parchet din lemn masiv, parchet stratificat si parchet laminat. Folosind diferite tipuri de lemn, cum ar fi stejar, pin, mahon, bambus sau nuc, parchetul masiv este realizat in totalitate din lemn natural, cel mai popular model fiind cel realizat din lemn de stejar.

Grosmiea lui variaza de la 6mm(cel laminat) la aprox 22mm(cel masiv). Parchetul poate fi montat pe diferite suprafete, si anume: sape, polistiren, vechea suprafata, cu adeziv sau fara, etc.

Costul parchetului este doar una dintre caracteristicile sale atragatoare. Exista parchet pentru toate bugetele si nevoile. Pretul acestuia incepe de la 17 lei/m² si poate ajunge la mai mult de 1000 lei/m², în functie de tipul parchetului, poate fi parchet din lemn masiv, parchet stratificat / dublu stratificat / triplu stratificat sau laminat.

Parchetul din lemn masiv este mai scump, dar poate fi slefuit si refinisat pe întreaga durata de viata. Trebuie sa actionati cu prudenta in alegerea companiei cu care o sa colaborati pe viitor, procedeul de refinisare si mentinere pe o perioada cat mai indelungata, este unul de finete si necesita o mana priceputa tocmai pentru a evita distrugerea pardoselii.

Parchet artistic din lemn masiv, parchet cu modele:

Un alt tip de parchet din lemn masiv, este cel decorativ, artistic, cu modele si medalioane, realizat intr-o multime de moduri si personalizat dupa placul fiecarui client, este de obicei destul de scump, insa realizat de o mana priceputa se transforma intr-o opera de arta. Cel mai frumos aspect referitor la acest tip de parchet este ca nu exista limite în ceea ce priveste designul.


Costul lui este relativ, se stabileste în functie de marimea suprafetei si tipurile de lemn utilizate in proiect. Medalioanele de calitate se realizeaza din unele dintre cele mai exotice tipuri de lemn, acest aspect le creste mult costul. Ingrijirea parchetului este usoara si, de obicei, necesita doar un mop umed pentru a il mentine in cea mai buna conditie.

Garantiile variaza si ele in functie de tipul parchetului. Unele companii care comercializeaza si monteaza parchet din lemn masiv garanteaza pe viata acest tip de parchet, în timp ce garantia pentru celelalte tipuri de parchet este undeva in jurul a 5-30 de ani, în functie de grosimea acestuia.

Mai sunt multe lucruri de spus despre parchet, insa sper ca am acoperit o mare parte din subiecte azi, ideea e urmatoarea: cerceteaza, vezi ce iti place, ce ti s-ar potrivi, cere sfaturi tuturor vanzatorilor cu care intri in contact...alege! Spor!